krokom/östersund

9 000 fick felaktiga lönebesked

9 000 länsbor anställda inom Östersunds och Krokoms kommuner samt Krokomsbostäder har idag fått flera olika lönespecifikationer.

Nästan 10 000 anställda inom Östersunds och Krokoms kommuner fick idag flerdubbla lönebesked med posten. Lönerna däremot flerdubblas inte - summorna ska stämma och utbetalas som vanligt imorgon tisdag, enligt Barbro Magnusson Werin, lönechef på Östersunds kommun.

- Det har gått ut för mycket kontrolluppgifter, så någonting har ju gått fel, säger Barbro Magnusson Werin, lönechef på Östersunds kommun.

Östersunds och Krokoms kommuner använder sig av samma löneutbetalningssystem. Man vet ännu inte hur felet uppstått, men enligt Barbro Magnusson Werin så gäller problemet bara bankernas utskrifter av lönebesked och inte själva löneutbetalningarna.

I ett fall har en kvinna fått fyra olika lönespecifikationer - en från Jämtlands Gymnasieförbund, plus en vardera från från Östersunds och Krokoms kommuner samt Krokomsbostäder. Lönesumman stämmer - men den står flera gånger eftersom den kom på flera olika lönebesked.

Det här skulle kunna innebära ytterligare problem för de kommunanställda i Östersund och Krokom, eftersom kontrolluppgifter för november och december 2008 till Skatteverket anges på januari månads lönebesked. Men enligt Barbro Magnusson Werin så kommer man från lönekontorens sida att noga kontrollera så att de uppgifter Skatteverket får blir korrekta.

Östersunds och Krokoms kommun kommer nu tillsammans med lönesystemsleverantören och de inblandade bankerna att utreda vad som gick snett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".