Gata i Odensala efter snöfall. Foto Staffan Andersson.
Östersund

Oro över höga snövallar

Snöröjningen i Östersund är på tapeten igen. Stora snöhögar läggs upp i bostadsområden, det blir trångt när bilarna möts och kan rentav bli farligt när sikten skyms.

- Det är höga snövallar och barn syns ju inte när man kommer och kör, säger Krister Engström i Östersund.

I fjol snöade mer än på 20 år, och det knäckte Östersund kommuns snöröjningsbudget. Enligt Göte Murén som är ordförande i Miljö- och samhällsnämnden berodde det på att varje snöfall i fjol följde i princip ett och samma scenario: först skulle det skottas, sedan blev det töväder med slask följt av återfrysning vilket betydde dyr halkbekämpning och sedan var det dags för nästa stora snöfall. Det upprepades så många gånger att pengarna helt enkelt inte räckte. Därför fick gatukontoret nu en höjning av medlen med 3,5 miljoner kronor till 20,5 miljoner kronor för 2009 års snöröjning.

Göte Murén ordförande i Miljö- och Samhällsnämnden säger till Radio Jämtland att kommunen efter helgens snöfall nu gör allt för framkomligheten i stan - och att de prioriterar gång- och cykelvägarna samt större genomfartsleder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".