norra sverige

Norrland får vänta på regionindelning

Norra Sverige får vänta med att bli en eller två regioner i fem år till valet 2014. Det har regeringspartierna enats om efter flera års splittring. I södra Sverige bildas flera egna regioner redan nu. Det har varit mycket svårt för dom fyra regeringspartierna att komma överens i frågan.

För två år sedan kom ansvarskommittén med sin utredning om att de 21 landstingen i landet skulle ersättas av 6 till 9 stora regioner i Sverige. I höstas utlovade regeringen besked, men det är alltså först nu som partierna kunnat enas. Moderaterna har velat ta bort landstingen/regionerna som demokratisk nivå och rätten att ta ut skatt. Men de övriga partierna har framgångsrikt stretat emot.

Det blir alltså även i fortsättningen tre beslutande politiska nivåer i Sverige med rätt att ta ut skatt: kommuner, regioner och staten. Moderaternas framgång är att dom lyckats skjuta upp omvandlingen till regioner.

Norrlands landsting och kommuner har redan ansökt om att få gå ihop i regionsamarbete. I en eller två regioner. Ett förslag har varit att Norrbotten , Västerbotten och delar av Västernorrland bildar en region och att Sundsvall och Ånge tillsammans med Jämtland bildar en andra Norrlandsregion. Deras ansökan kommer nu enligt regeringen att lämnas till kammarkollegiet för en utredning som kommer att ta tid.

Enligt regeringen innebär det att det är först till valet 2014 som nya regioner att kunna vara klara och det är först då som politiker kommer att kunna väljas in i dom beslutande församlingarna i dom nya regionerna.

Många regionpolitiker i norra Sverige är missnöjda efter beskedet att det dröjer innan man kan bilda storregion - alltså att flera landsting slås samman. Ewa Söderberg, socialdemokratiskt landstingsråd i Västernorrland är mycket missnöjd.
- Jag tycker att det är orättvist av regeringen att Norrland inte får bilda regioner nu. Det är en demokratisk orättvisa, säger hon till SR Västernorrland.
Även vårt läns socialdemokratiska landstingsråd Robert Üitto är besviken att det inte blir några regioner i Norrland före valet. Han hade hoppats att Region MittSverige bestående av Jämtlands län och Ånge och Sundsvalls kommuner hade kunnat bildas år 2011. Centerpolitiker i länet däremot anser att deras partikamrater i regerigen har gjort ett bra jobb och att det är bra att beslutet dröjer. Centerns riksdagsman från länet Per Åsling gillar inte förslaget att regionen Jämtland-Ånge-Sundsvall är något att satsa på.
- Nu får vi tid på oss att gå igenom hur en region ska se ut för att den på bästa sätt ska bli anpassad till jämtars och härjedalingars behov, säger Per Åsling till Radio Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".