östersund

Tuffa sparkrav på Östersunds kommun

Det kommer att bli stora besparingar inom Östersunds kommun, och det finns stor risk att personal kommer att sägas upp.

Redan innan finanskris och lågkonjunktur visade beräkningar att kommunen skulle behöva minska sina utgifter med ungefär 70 miljoner kronor under 2010 och 2011, men enligt kommunchefen Bengt Marsh är det besparingskravet nu betydligt större, kanske till och med dubbelt så stort.

En av orsakerna är minskade skatteintäkter.

Därför har kommunledningen gett alla kommunens nämnder i uppdrag att presentera hur deras nämnd skulle kunna spara 5 procent. För till exempel barn och utbildningsnämnden skulle detta handla om att spara 44 miljoner kronor.

När Östersunds kommuns budgetarbete börjar i mitten av februari presenteras sparförslagen för politikerna som sedan ska ta ställning till var besparingarna ska göras.

Bengt Marsh säger till Radio Jämtland att uppemot tre fjärdedelar av Östersunds kommuns kostnader går till personal och därför är det sannolikt att besparingarna även kommer att leda till personalindragningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".