LÄNET/SVERIGE

Länsbor nekas anonymt hiv-test på hälsocentraler

Den som vill testa sig för hiv har rätt att få göra det anonymt. Vid en rundringning till hälsocentraler i länet visar det sig att det inte går.

Hiv-viruset, som leder till aids, klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, och det ligger därmed i samhällets intresse att så snabbt som möjligt upptäcka smittade personer för att kunna göra en smittspårning. Misstänker man att man är smittad är man enligt lag skyldig att testa sig, och det ska man få göra gratis och anonymt.

Sex hälsocentraler i länet ringdes upp som en del i en rikstäckande undersökning vid Sveriges Radio. Det var ingen tvekan om att hiv-testet erbjuds kosnadsfritt, om en läkare efter samtal med patienten tycker att det är befogat. Men problemet är att man inte kan boka en tid hos läkare utan att uppge sitt namn och personnummer. Efter att Sveriges Radio uppmärksammat det här problemet har Socialstyrelsen nu gett landstingen påbackning.

Tommy Renström är chef för primärvården inom landstinget i Jämtlands län, och han säger att man nu ska förbättra hälsocentralernas rutiner så att det ska finnas möjlighet att testa sig anonymt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".