Östersund

Avvisningsbeslut står fast

Byråkratiskt krångel gör att flyktingen Ali Kone utvisas efter fyra år i Sverige, trots att han har fru och en liten dotter i Östersund. Många personer, bland annat politiker och en präst, har protesterat mot avvisningen.

Migrationsverket har bestämt att Ali Kone måste återvända till sitt hemland, Elfenbenskusten, för att söka uppehållstillstånd därifrån - något som i praktiken är omöjligt. Enligt advokat Kåre Månson är det i praktiken nästan omöjligt för Ali att ordna svenskt uppehållstillstånd i Elfenbenskusten, eftersom det inte finns någon svensk ambassad där. Närmsta ambassad ligger i Senegal, 180 mil bort.

Ali flydde från Elfenbenskusten till Sverige för fyra år sedan utan att först ha ansökt om uppehållstillstånd. I Sverige träffade han Marie, och för ett år sedan föddes deras dotter Yasmin. Men nu ska familjen alltså splittras på obestämd tid efter Migrationsverkets besked om avvisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista