länet

Glasklart om kärnkraften enligt Åsling

Gårdagens energiuppgörelse mellan allianspartierna innebär bland annat att gamla kärnreaktorer som skrotas ska ersättas av nya. I och med detta accepterar även Centerpartiet fortsatt kärnkraftsanvändning i Sverige. Trots detta är många av länets centerpartister hårda motståndare till uranbrytning - i alla fall om det gäller i vårt eget län.

Per Åsling, Jämtlands centerpartistiske riksdagsledamot, ser ingen motsättning i detta.

- Kärnkraften är en energikälla som ska avvecklas, och det är inte rimligt att då börja ta uran ur alunskiffer som är ett dåligt sätt att framställa uran.

Enligt Per Åsling är den enda logiska följden av alliansens uppgörelse att kärnkraftens roll i den svenska energiförsörjningen kommer att minska, och därför ligger det heller ingen konflikt i att vara emot uranbrytning i Jämtland samtidigt som avvecklingen av den svenska kärnkraften nu skjuts på framtiden.

- Vi har ju problemet med försörjning av våra kärnkraftverk idag, och där har ju vi ifrån Centerpartiet definitivt inget ansvar. Det är ju mer logiskt och miljöriktigt att låta uranbrytningsverksamheten fortsätta där den finns nu än att starta upp brytning här i Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista