östersund

Polis åtalas för tjänstefel

- Oavsett utgången ska det bli skönt att det här får ett slut. Det har varit en otroligt lång handläggningstid för ett inte särskilt komplicerat händelseförlopp.

Det säger den 54-årige polis från länet som nu åtalas för tjänstefel, till SR Jämtland. 

Det var sommaren 2008, vid ett ingripande mot en person misstänkt för narkotikabrott, som polisen enligt åtalet slängde en hel tablett och delar av några andra tabletter i en papperskorg när han skulle kontrollräkna dem efter ett beslag.

Det var en liten del av ett större parti, om närmare 150 tabletter, som beslagtogs hos den misstänkte. Analys av tabletterna visade senare att de var av ett narkotikaklassat preparat.

Även tabletten och tablettfragmenten som först slängts i papperskorgen, plockades senare upp och lades bland de övriga, innan beslagsprotokollet fastställdes, enligt den åtalade.

Nu åtalas polisen för tjänstefel. Mannen förnekar brott. Han har efter det inträffade, i närmare åtta månader, varit omplacerad och skiljd från sin tidigare befattning inom myndigheten.

Mycket talar för att det kommer att dröja ytterligare innan fallet kommer upp till prövning i tingsrätten.

Det brukliga, när en polis åtalas, är att tingsrätten först begär in yttrande från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd om vad som händer med den åtalades anställning vid en eventuell fällande dom.

I samband med detta får både den enskilde polisen och arbetsgivaren, polismyndigheten, tillfälle att yttra sig skriftligt i frågan.

Först därefter tar tingsrätten itu med frågan om den nu åtalade polisens handlande ska bedömas som tjänstefel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista