Brunflo/Skanderåsen

Nytt stort varsel på ACB Laminat

Träindustriföretaget ACB Laminat i Brunflo och Skanderåsen varslar 80 av totalt 250 anställda, men konkurshotet kvarstår.

De två främsta orsakerna till varslet är att efterfrågan på spånskivor minskat kraftigt samtidigt som spånet blivit dyrare, enligt Christer Egnér , vice vd vid ACB Laminat. Varslet innebär inte att hotet om konkurs är hävt.

- Det är för tidigt att ropa hej och vi jobbar vidare med en rekonstruktion av företaget, säger Christer Egnér.

Sedan slutet av januari pågår försök med en rekonstruktion av företaget och de har ytterligare två månader på sig att försöka få ordning på ekonomin annars kan företaget återigen ställas inför hotet om konkurs. Staten garanterar de anställdas löner under två månader. Det är både tjänstemän och kollektivanställda som varslats. Fackliga förhandligar pågår och kommer troligtvis avslutas redan under fredagen. Företaget kommer inom några dagar att dra ner från treskift till tvåskift i Skanderåsen och även minska på spånskivetillverkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".