Länet/landet

Jamtlichef ser risker med kulturutredning

Jamtlichefen Henrik Zip Sane kommenterar nu den statliga kulturutredningen som presenterades på torsdagen. Han ser både för- och nackdelar med nyordningen.

- Det är bra med ökat självstyre, men det finns också risker att vissa län satsar mer på kultur än andra, det säger han till Radio Jämtland.

Varje län får under en treårsperiod - eller längre - en portfölj med kulturpengar för en period för tre år eller längre. Sen är det upp till landstingen och kommunerna att fördela pengarna till kulturverksamhet i länen.

Jamtlichefen Henrik Zip Sane är orolig för att de statliga målsättningarna för kulturen framöver inte kommer att stämma överens med EU:s riktlinjer. Och det är ett villkor för att man kunna få pengarna från båda parter. Idag får nämligen Jamtli inte bara statliga medel utan också en hel del EU-pengar till sina projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".