östersund

Östersund fick miljoner till ungas hälsa

Östersunds kommun har fått 7 miljoner kronor från Folkhälsoinstitutet som ska användas till att främja barns och ungdomars psykiska hälsa. 

Östersunds kommun har fått 7 miljoner kronor från Folkhälsoinstitutet som ska användas till att främja barns och ungdomars psykiska hälsa. Merparten av pengarna går till forskning, men personal som arbetar med ungdomar ska också kunna få ekonomiskt stöd för till exempel vidareutbildning.

Kommunens välfärdsredovisning visar att de flesta av ungdomarna i projektets målgrupp, det vill säga åldrarna 12-19 år, själva tycker att de mår ganska bra. Samtidigt känner många stress över skolarbete, relationer till kompisar och framtiden.

- Det vore välkommet att kunna satsa ännu mer på att vidareutbilda personalen, och kanske att kunna få lite extra pengar för att kunna ha föräldramöten på kvällstid. Att eleverna trivs och mår bra är oerhört viktigt, säger Mats Bark, rektor på Vallaskolan.

5 av de 7 miljonerna från Folkhälsoinstitutet går till att avlöna forskare som knyts till det treåriga projektet, som än så länge är i planeringsfasen.

- Vi ska hjälpa dem som vill göra någonting på ett nytt sätt, eller göra någonting bättre av det man redan gör. Man kan tänka sig att vi finansierar fortbildning och kunskapshöjning i största allmänhet. Naturligtvis så är huvudfrågan att hitta bra metoder för att få barn och ungdomar att utvecklas på ett positivt sätt, men även den här forskningsdelen är oerhört spännande, säger projektledaren Björn Wickström på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".