Nytt förslag om häkte i Östersund

Det finns ett akut behov av ett häkte i Östersund, menar polisen. Och nu kräver personalen på häktet i Härnösand, dit häktade från vårt län förs, en förändring.
- Under de senaste två åren har häktet varit överbelagt nästan hela tiden, säger Keijo Muotka tillförordnad kriminalvårdsinspektör på häktet i Härnösand. I slutet av sommaren kommer en utredning från vår region att skickas till kriminalvårdsstyrelsen. Där finns två alternativ. Det första är att ett nytt häkte byggs i Östersund och häktet i Härnösand rustas upp. Det andra alternativet är att ett helt nytt häkte byggs i Härnösand och att häktade från länet även fortsättningsvis skjutsas dit. I länet behövs hela tiden mellan 12 och 15 häktesplatser. Och det är alltså ett relativt litet häkte som skulle behövas här - ungefär som det som fanns i Östersund innan det las ned i mitten av 1990-talet. Och eftersom det är ett så litet häkte som behövs vore ett samarbete i ett så kallat kriminalvårdshus att föredra. Där skulle häktet samsas med polisens arrest och eventuellt tillnyktringsenheten. - Det som är positivt just nu är att kriminalvårdsstyrelsen har fått nya pengar från regeringen eftersom det behövs fler häktesplatser i landet, säger Uno Svaleryd, länsråd i Jämtlands län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".