Strömsunds kommun

Föräldraförening ska motverka drogmissbruk

Droger som säljs på internet är ett växande problem. I Strömsund utreder polisen just nu om ungdomar använder den cannabisliknande drogen Spice, som helt lagligt kan beställas på nätet.

Föräldrar i Strömsund tar nu upp kampen mot droganvändning genom en nybildad förening som ska verka mot langning av droger och alkohol.

- Det är hemskt. På nåt sätt så vet man det, men man reagerar inte förrän man tittar på de här internetsidorna själv, säger Åse Ehnberg, en av medlemmarna i nystartade föräldraföreningen FML, Föreningen mot langning av alkohol och droger, i Strömsund.

Åse Ehnberg tror att många föräldrar är ovetande om att det numera är lika lätt att beställa hem droger som att beställa en soffa på postorder. Hon hoppas att den nya föreningen ska kunna hjälpa föräldrar att stötta varandra för att i sin tur kunna hjälpa sina ungdomar att stå emot frestelsen att använda de förrädiskt lättillgängliga internetdrogerna.

Att använda droger som köps via internet är förenat med livsfara. Många av de substanser som säljs har aldrig genomgått några tester överhuvudtaget, och man kan inte veta säkert vad de innehåller eller vilken verkan de har.

Det är Läkemedelsverket som kan klassa nya substanser som antingen hälsofarlig vara eller som narkotika, vilket gör dem olagliga att sälja eller inneha. Per-Åke Sandvold på Läkemedelsverket.

- Problemet är att vi hela tiden ligger steget efter. Men att beställa hem substanser från nätet är helt livsfarligt i och med att man inte vet vad det är man beställer, säger Per-Åke Sandvold på Läkemedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".