VM-silver blev belöningen för Södergrens dragjobb under en stor del av skiathlon-loppet. Foto: Scanpix.
Liberec

VM-silver gav mersmak för Södergren

Anders Södergren från Östersund tog silver på 2x15 km skiathlon vid skid-VM i Tjeckien. Norges Petter Northug vann.

Anders Södergren var i ledning en längre tid under andra halvan av loppet.

Han drog i täten för en klunga om fyra åkare som gick loss från övriga startfältet relativt tidigt under slutdelen av loppet.

Men i spurten var det norrmannen Northug som hade sparade krafter och gick förbi till guldet.

Anders Södergren låg länge i täten men ökade farten rejält under det näst sista varvet. Han fick med sig tre åkare: Northug, italienaren Giorgio Di Centa samt ryssen Aleksandr Legkov.

Norrmannen gjorde det avgörande rycket ett par hundra meter innan mål och tog en enkel seger. Södergren var den ende som orkade haka på och när Legkov ramlade var det svenska silvret klart. Bronset gick till Di Centa.

Det var Södergrens andra individuella VM-medalj. I Val di Fiemme 2003 tog han också silver på 50 kilometer.

I första grenen i VM, 15 km klassiskt, misslyckades vallningen för Anders Södergren men efter silvret hyllade han det svenska valla-teamet.

- Jag hade superskidor i dag. Äntligen får jag betalt för att jag är uppe och kämpar och drar, sade Södergren till SVT.

Han visste att ingen av konkurrenterna skulle hjälpa till i täten.

- Jag förstod rätt snabbt att jag inte skulle få hjälp att dra en enda meter. Så det var bara att fortsätta. Skönt att få betalt för det, sade Södergren.

- Jag siktade på att komma härifrån med medalj. Men det här bådar gott inför fortsättningen. Ser verkligen fram emot stafetten på fredag. Då går vi för guld, sade Södergren.

Johan Olsson kom på 16:e plats, dryga sekunden före Mathias Fredriksson på 17:e plats. Marcus Hellner var 20:e, 42 sekunder efter Northug.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".