östersund

Inga svar om Stadsdel norr från Carnegie

Carnegies investmentbolag Valot tar över Maths O Sundqvists livsverk, Skrindankoncernen. Det finns än så länge inga löften från dom nya storägarna om fortsatta investeringar i länet. I Östersund blir Carnegie ny ägare till hälften av det bolag som äger stadsdel norr. Där står delar av byggarbetet still sedan i oktober och det finns inga löften om när arbetet återupptas.

Redan sent under natten till tisdagen blev det klart, Carnegie och Maths O Sundqvist enas om ett avtal och auktionen, som var planerad till klockan tio samma dag, ställdes in. Då skulle Sundqvists tillgångar auktionerats ut för att återbetala den skuld han har gentemot banken.

Det vi fick veta på morgonen var att finansmannens skuld till banken skrevs av, att Skrindankoncernen överlåts till bankens investmentbolag Valot och att Sundqvist får behålla vissa tillgångar i Jämtland. Vilka Jämtländska tillgångar han får behålla har ingen av parterna velat berätta. Valot Invests VD avslöjar dock för Radio Jämtland att Skrindankoncernen inte kommer splitras, vilket kan tolkas som att de tillgångar Sundqvist får behålla idag finns utanför Skrindangruppen.

De vill inte heller berätta mer om den möjlighet som avtalet ger för Maths O Sundqvist att komma tillbaka till Skrindan i framtiden. Det parterna gått ut med säger att om Skrindan inom fem år går med så mycket vinst att skulden till banken, inklusive ränta, helt betalats av så har Sundqvist rätt till en del av vinsten. Möjligtvis har den här formuleringen varit nyckeln till att dom kommit överens till sist. Maths O. Sundqvist har tidigare stått fast vid att företaget i sig är stabilt nog för att han skulle kunna driva det vidare och på så sätt betala av skulden.  

Vad det hela betyder för länet är än så länge oklart. Skrindan äger hälften av Fältjägaren AB, det bolag som äger Stadsdel norr i Östersund. Där står delar av byggarbetet still sedan i oktober, när det blev skakigt i ägarstrukturen. Byggföretaget Peab som också är delägare i Fältjägaren meddelar genom sin informatör Gösta Sjöström att företaget nu måste sätta sig ner och gå igenom hur arbetet ska fortsätta.
– Ingen tjänar på att det står stilla på Stadsdel norr, säger han till Radio Jämtland.

Kommunalrådet i Östersund, Ann Sofie Andersson hoppas att man snart kan få spaden i jorden i Stadsdel norr igen. Valot Invest har meddelat till henne att de ser sig själv som långsiktiga ägare i Skrindan, åtminstone under fem år framåt i tiden.

Men Valots VD Arne Berggren är mer försiktig. Han kan inte lova något om satsningarna i Stadsdel norr.
– Vi måste först titta över hela situationen och vad vi egentligen förmår göra, säger han till Radio Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".