Sundsvall

Chaufförer förväntas tipsa polisen

Trafikpolisen i vår region vill ta hjälp av yrkeschaufförer för att hitta de som kör olagligt med till exempel överlaster.

Initiativet kommer från trafikpolisen i Västernorrland som ska öppna en särskild tipstelefon dit chaufförer kan ringa om de ser något skumt längs vägarna.

Om försöket blir lyckat kan det sprida sig till Jämtland och andra polismyndigheter i landet.

Vid trafikkontroller ska polisen dela ut information, ett visitkort, till yrkeschafförerna där de får kontaktuppgifter direkt till trafikpolisen. En speciell tipstelefon och e-postadress ska startas upp dit chaufförer kan vända sig. Det handlar om att polisen vill få hjälp att hitta de chaufförer som bryter mot till exempel arbetstidsregler och överlaster. De transporterna är farliga i trafiken men de sätter också konkurrensen i åkeribranschen ur spel.

- Det finns alltid en liten del som sätter det här i system och bygger åkeriverksamheten på felaktigheter, säger Mikael Törnlund vid polisen i Västernorrland.

Till sommaren hoppas polisen i Västernorrland att den nya tipstelefonen för yrkeschaufförer ska vara igång, förmodligen den första i sitt slag i landet. Men lastbilschaffören Bernt Österlund i Sundsvall tror inte att hans kollegor kommer att vilja bli informatörer till polisen.

- Tror inte det kommer att tas emot positivt. Du måste i så fall titta snett på dina medmänniskor hela tiden, säger Bernt Österlund. Det vore bättre om polisen gjorde mer kontroller i trafiken. Det är polisen själva som måste göra något för att komma åt de som kör olagligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".