Östersund

Allt fler kvinnor söker hjälp

Antalet kvinnor som utsätts för våld och kränkningar och söker hjälp på socialkontoret i Östersund har ökat kraftigt. Men socialtjänsten har svårt att få resurserna att räcka till och vill ha mer pengar från politikerna.

- Det är viktigt att prioritera kvinnor och barn, inte minst ur förebyggande syfte, säger Birgitta Hylén, kvinnofridsamordnare på socialförvaltningen, till SR Jämtland.

Vad ökningen beror på finns det inga enklar svar på. Det kan vara så att kvinnorna blivit mer benägna att söka hjälp, men det kan också vara så att våldet och kränkningarna mot dem ökar.

Även hos polisen ökar antalet anmälda kvinnofridsbrott, det har vi berättat om tidigare.

Socialtjänsten hjälper kvinnorna med allt från pengar, stödsamtal, kontakt med advokater och om det behövs - flytt till skyddat boende.

Men resurserna tryter och Birgitta Hylén säger att man skulle behöva vara minst två till, eftersom personalen går på knä.

Meningen var att hon skulle få träffa politikerna i socialnämnden före jul, för att få dem att första hur viktigt det är att satsa mer på verksamheten.

Men så kom den ekonomiska krisen i vägen - hela kommunen måste spara, störst neddragningar står socialnämnden inför eftersom ekonomin där skenat i väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".