LÄNET

Regeringen vill ändra artistskatten

Regeringen vill slopa den så kallade artistskatten för utländska artister och idrottsmän. Gruppen ska ha kvar viss skattereduktion, men ersättningar till utländska artister och idrottsmän ska inte längre undantas från arbetsgivaravgifter.

Regeringens förslag går ut på att idrottsmän och artister ska ha kvar viss skattereduktion, men att ersättningar ska inte längre undantas från arbetsgivaravgifter.

- Om en lettisk målare kommer till Sverige får han betala 25 procent i särskild inkomstskatt och sedan får arbetsgivaren betala sociala avgifter på 31,42 procent. Men om en lettisk ishockeyspelare kommer till Sverige har han bara behövt att betala 15 procent i artistskatt och föreningen inga arbetsgivaravgifter. Det är de reglerna som regeringen vill förändra. Det ska vara samma sociala avgifter för en målare som för en ishockeyspelare, säger Thomas Karlsson, Riksidrottsförbundets skatteexpert.

Om förslagen går igenom är lagändringarna tänkta att träda i kraft från den 1 januari 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".