Inrikes/Länet

Nytt bygg-avtal klart

De drygt 40 byggjobbare i länet som ingått i Byggnads varsel om strejk kan återgå till vardagen. Fackförbundet Byggnads accepterade på lördagen medlarnas bud i konflikten med arbetsgivarna. Ett nytt avtal med Byggindustrierna är klart, uppger Byggnads ordförande Hans Tilly för TT.

Avtalet mellan Byggnads och Sveriges byggindustrier gäller bland annat att en gemensam arbetsgrupp ska ta fram ett förslag till ett nytt kollektivavtal som ska ersätta Byggnads- och Anläggningsavtalen, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

Den tidigare överenskomna löneökningen med 3,40 kronor i timmen ska betalas ut.

Uppgörelsen innebär också att det ska tas fram nya regler för bättre byggbodar.

Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind säger till TT att ackordsavtalen kvarstår i nuvarande form.

Arbetsgivarna ville i mindre byggnadsprojekt prova nya löneformer, till exempel att arbetsgivaren kom överens direkt med arbetslaget och inte fackets lokalavdelning. Men det gick Byggnads inte med på.

Mats Åkerlind om avtalet i stort:

- Det är inte så att man gör baklängesvolter och jublar precis. Men under rådande förutsättningar hade vi inget annat val än att skriva under.

I onsdags lade Byggnads ett varsel om att ta ut drygt 3 300 medlemmar i strejk från och med den 15 april. Det är nu undanröjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".