Försvarets sparchock möts av kritik och oro

Nu växer kritiken mot försvarets sätt att spara. Under fredagen presenterade försvarsledningen de beska sparkrav som innebär att det till exempel i det närmaste blir flygstopp för Viggen och en kraftigt försämrad utbildning för Värnpliktiga.
Mitt under sommaren kom regeringens drastiska sparkrav som innebär att 450 miljoner ska sparas på övningar och löner fram till årsskiftet. Samtidigt ska 500 miljoner sparas på inköp av materiel. Men när försvarsministern nu ser hur försvaret väljer att göra besparingen är hon kritisk. - Det går inte att lägga 40 miljarder på en verksamhet som ändå inte kan leverera insatsklara och kompetenta förband, säger försvarsministern. Marie Nordén från Östersund som sitter i försvarsutskottet för socialdemokraterna är mer försiktig. - Självklart måste vi ha ett försvar som levererar det vi vill att det ska leverera, men jag tycker också att man måste ha en viss förståelse för att sådana förändringar av organisationen tar tid, säger hon. Samtidig har ett besök på F4 i veckan övertygat henne om att hårdbantningen i högsta grad är realistisk. - Även om det är tuffa besparingar och det tar mycket kraft av dem, så är det ändå så att man kan bedriva en verksamhet, säger Marie Nordén till SR Jämtland. Betydligt mer skeptisk är Lars Fresker, Östersundare och riksordförande för Officersförbundet. - Det här tar knäcken på den framtidstro som ändå har funnits bland officerarna, hävdar han och målar upp ett dystert scenario. - På sikt när man ser att det får konsekvenser som gör att arbetsmiljön blir outhärdlig och officerarna tvingas jobba ideellt, då kommer det att märkas på rekryteringen av värnpliktiga och fler officerare kommer att lämna försvaret, spår Lars Fresker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".