Länet

Fräsch skoltoalett - en arbetsmiljöfråga

Elever i landets skolor har rätt att ställa samma krav på sina arbetsmiljö, och på sina toaletter som vuxna har. Det säger Stefan Hult som är branschsamordnare för skolfrågor på Arbetsmiljöverket.

Ungefär var fjärde toalett på de mer än 700 skolor som Sveriges radios reportrar besökt är ofräsch, lite småäcklig alltså, några liknar svinstior.

Nästan lika många saknar ibland tvål, ibland pappershanddukar.

Förhållandena i de skolor vi besökt i Jämtland är betydligt bättre än riksgenomsnittet. Ingen av 30 besökta toaletter kan sägas vara snuskig, många är torftiga och fula, de finns ofta i torftiga och fula korridorer i slitna skolor.

Överallt finns det toalettpapper även där vi gjort besöken sent på eftermiddagen, tvål fanns överallt. Pappershanddukar saknades på två ställen.

Arbetsmiljöinspektionen anser att man ska ha en toalett för varje påbörjat femtontal elever. Och det har man på de flesta besöka skolor. Men de allra finaste toaletterna fanns i Mörsil och där är det 21 elever på toalett.

På två toaletter hittade vi klotter. På flera har man synbarligen skurat bort klotter och de toaletterna verkade lortiga och skulle behövas målas om.

Stefan Hult på Arbetsmiljöverket tycker att skoltoaletterna har blivit finare på senare år och hans råd är att skolorna ska se till att göra toaletterna snygga och fräscha för då minskar lusten att förstöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".