östersund/sverige

Statliga krispengar till kommunerna

I dag blev det känt att regeringen ger ett statligt stödpaket till kommuner och landsting för 2010 och 2011. För Östersunds kommun innebär stödpaketet drygt 30 miljoner kronor 2010 och drygt 20 miljoner kronor 2011, enligt beräkningar av Sveriges kommuner och landsting.

För att säkra den gemensamma välfärd som kommuner och landsting ansvarar för har regeringen i 2009 års ekonomiska vårproposition valt att avsätta ytterligare 7 miljarder kronor för 2010 som ett särskilt stöd för att därefter höja statsbidragsnivån generellt med 5 miljarder från 2011 jämfört med nivån i BP 09.

- Detta innebär att vi nu i ett ansträngt statsfinansiellt läge prioriterar omsorgen om våra äldre, att bibehålla kvaliteten i hälso- och sjukvården samt skolgången för våra barn och unga. Tillskottet innebär också att risken för varsel och uppsägningar i kommunsektorn minskar, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd).

- Beräknat på invånarantalen den sista december 2008 innebär tillskottet 95 miljoner kronor för Jämtlands läns landsting och kommunerna i Jämtlands län 2010 och totalt över 230 miljoner kronor under 2010-2012, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".