Sverige

Skattmasen jagar nätstrippor

Striptease via webbkamera är en business som växer. Skatteverket är nu ute efter dem som tjänar pengar på verksamheten utan att deklarera.

Det är främst unga, och framför allt tjejer som klär av sig och erbjuder sextjänster framför webbkameror. Skatteverket räknar med att det finns mellan 300 och 500 personer som tjänar pengar på det här sättet. Hittills har de identifierat närmare 200 personer.

Gemensamt för de flesta av de granskade är att de inte deklarerat sina inkomster. -Ungdomar brukar anses vara dåligt informerade om hur man deklarerar. Det kan vara en förklaring, men orsaken kan också vara att deras kunder inte vill bli identifierade, säger Dag Hardyson, projektledare för Skatteverkets satsning på internethandel, till TT.

Piller, poker och porr

Projektet har pågått i tre år. Skatteverket har undersökt tre olika näthandelsområden: piller, poker och porr. Under arbetet märkte de att betalsajter med pornografiskt innehåll fått allt svårare att sälja, eftersom så mycket läggs ut gratis. Men de upptäckte också att efterfrågan på ”webbcam-tjejer” ökade. -Tjejerna säljer tid framför kameran och kunden interagerar med tjejen via nätet.

Först trodde inte Dag Hardyson och hans grupp att fenomenet var särskilt utbrett i Sverige.

- Men våra kollegor i Holland sade ”har vi problem, så är det klart ni har problem”.

De förklarade också att en del av framgången för webbkameratjejerna ligger i att de kan prata svenska med sina svenska kunder, att det är interaktionen som är det viktiga.

Miljoner i skatteintäkter

Skatteverket ser nu en verksamhet som stadigt växer.

Den är helt laglig, men kräver att den som tillhandahåller tjänsterna skaffar F-skattsedel och redovisar sina kostnader och inkomster.

Enligt Sveriges Radio P 4 Göteborg är det ännu bara en av de personer Skatteverket granskat som lämnat in deklaration.

Verksamheten omsätter uppskattningsvis ungefär 40 miljoner kronor och Skatteverket går därmed miste om cirka 20 miljoner i skatteintäkter.

De som inte lämnar in någon deklaration riskerar att skönstaxeras.

Jennie Danielsson/TT