Bräcke

Extrapengar löser inte små kommuners problem

Regeringens extrapengar till kommuner och landsting kommer på grund av regelverket inte att ge den hjälp det var tänkt i kommuner med få invånare. Den kritiken kommer från kommunalrådet i Bräcke, socialdemokraten Sven-Åke Draxten.

På torsdagen gav regeringen besked om att kommuner och landsting ska få extra ekonomiskt stöd för att inte behöva säga upp anställda inom vård, skola och omsorg. Stödet är beräknat per invånare, vilket gör att glest befolkade kommuner inte får så mycket pengar. Det är inget bra sätt , anser kommunalrådet i Bräcke, socialdemokraten Sven-Åke Draxten:

- För 2010 ger stödet drygt 3 miljoner till Bräcke och vi brottas med ett underskott för 2010 på 18 miljoner, säger han till SR Jämtland.

Även Lärarförbundet har gått ut med kritik mot det extra stödet och menar att det är barnen som får betala krisen.

- Pengarna kommer för sent. 2010 kommer bli ett nattsvart år för skolorna, 1 300 lärarvarsel är redan lagda, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".