Länet

Avlidna får göra sista resan på släp

Spelar det någon roll hur man transporterar kistor med avlidna? Det är en fråga i efterdyningarna till begravningsskandalen som i fjol skakade Svenska kyrkan.

Här i länet är det många som har reagerat efter avslöjandena i SVT:s Uppdrag granskning förra året, om hur kistor avsiktligt trycktes ihop med grävskopor för att slippa sättningar och efterfyllning av jord, berättar Kennet Lindström, kyrkogårdsföreståndare i Lits församling.

- Det är många som haft frågor och vi har fått förklara att vi inte gör så som visades i TV-inslagen.

Däremot har han inte fått reaktioner på att han sköter kisttransporter från kyrkan till krematoriet med sin egen personbil, vilket han har ersättning från församlingen för.

- Nej, det finns ju även församlingar som kör med släpvagn. Jag känner det som att jag gör den här personen en sista tjänst, den här sista färden. Jag har inte fått höra några åsikter om det, säger Kennet Lindström till SR Jämtland.

En längre intervju med honom och mer om hur Svenska kyrkan i länet fått jobba med att återvinna allmänhetens förtroende efter begravningsskandalen kan du höra i tisdageftermiddagens program Lyssna i Radio Jämtland.