krokom

Personal oroas över sparförslag

Socialförvaltningen i Krokoms kommun har lagt fram ett sparförslag till politikerna som bland annat innebär att äldreboendet Spinnrocken i Nälden läggs ner. Men personalen är orolig för hur de äldre skulle drabbas av en flytt.

- De äldre kommer att fara illa om man flyttar på dem. Många är dementa och mycket beroende av fasta rutiner för att inte bli oroliga, och nu när de bott länge här så vet personalen precis hur varje boende vill ha det för att må bra. Jag förstår inte hur man kan lägga ett sånt här förslag, säger Maria Torgesson, som arbetar som undersköterska på Spinnrocken.

Men socialförvaltningen måste spara 13,5 miljoner under budgetåret 2010-2011, och därför har man lagt fram ett förslag som bland annat innebär att tio platser på äldreboendet Spinnrocken tas bort. De brukare som redan bor där kommer att få flytta till andra boenden - men tio platser tas alltså bort.

Det finns också förslag på att bygga lägenheter för äldre funktionshindrade i Spinnrockens lokaler. Även detta skulle enligt socialförvaltningschef Ulf Norring leda till kostnadsbesparingar vid jämförelse med dagens lösningar.

Spinnrockens boende har plats för 10 brukare, och har 8 personer anställda. Ulf Norring menar att det inte är ekonomiskt försvarbart att behålla den relativt lilla och personaltäta verksamheten på Spinnrocken, då det samtidigt finns lediga platser på andra särskilda boenden.

- Vi har ju ett antal boenden till idag där vi har en bra service, så min förhoppning är att det här ska bli bra. Vi kommer att prioritera de här brukarna som vi har på Spinnrocken, så att vi hittar en jättebra lösning för dom. Vi har tittat på det här framåt i tiden och ser att gruppen 80år och äldre i Krokoms kommun kommer att minska, åtminstone fram till 2020. Så bland annat där ser vi att statistiskt kommer vi att ha ett behov av färre platser på särskilda boenden i framtiden, säger Ulf Norring.

En eventuell nedläggning av äldreboendet Spinnrocken är en av de besparingsåtgärder som ska diskuteras av politikerna under Krokoms kommuns budgetberedningsmöte nästa vecka. Beslut tas sedan i nämndstyrelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".