östersund

Solidarisk ledighet undvek varsel på LT

Länstidningen i Östersund skulle spara genom att säga upp en journalist. Tre kolleger erbjöd sig då att ta tjänstledigt om det var nödvändigt för att klara av sparmålet och det blev inget varsel.

Det är tidningen Journalisten som skriver att styrelsen för Östersundstidningar AB, som äger både LT och Östersundsposten, ställde sparkrav på tidningarna. För LT innebar det att en tjänst måste bort från och med den 1 juli.

- Klubben ville undersöka om vi kunde lösa det här genom tjänstledigheter, vilket styrelsen sade ja till, berättar journalistklubbens ordförande Jens Stenman. Så vi frågade våra medlemmar om det fanns önskemål om tjänstledighet. Man behövde inte ange några särskilda skäl för att få det.

Fyra tjänstledigheter var redan beviljade, vilket var precis på gränsen för att sparkravet skulle uppfyllas. Koncernstyrelsen befarade att någon skulle dra tillbaka ansökan om tjänstledighet och sparmålet därmed spricka och ville att varslet ändå skulle ligga kvar under våren.

- Vi tyckte inte att det var nödvändigt att varsla i ett läge där uppsägningen sannolikt inte skulle behöva verkställas, säger Jens Stenman. Det skulle oroa den här personen i onödan, säger han till Journalisten.

Då erbjöd sig tre medlemmar att stå som garanter och ta över om någon som beviljats tjänstledighet drog tillbaka sin ansökan.

- Till sist accepterade arbetsgivaren det och det blev inget varsel. Vi hoppas att det kan lösa sig även nästa år genom att det blir föräldraledigheter eller andra vakanser. Vi i klubben tycker att det här är bättre än att gå med på lönesänkningar, något som vore främmande för oss, säger Jens Stenman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".