Länet

- Samhall klarar inte sitt uppdrag

Det har blivit svårare att anvisa personer med funktionshinder ett arbete på Samhall. 130 arbetsförmedlare runt om i landet har svarat på en enkät från Sveriges Radio och drygt hälften tycker inte att Samhall fullföljer sitt kärnuppdrag; att ge arbete och utveckling åt dem som har det allra svårast på arbetsmarknaden.

Det finns flera skäl till att det blivit svårare. Det säger Maj-Britt Halvarsson som är arbetsförmedlare i Sveg och kontaktperson mot Samhall.

Det finns för få platser tycker hon, verkstäderna som lades ner behövs egentligen fortfarande och vinstkravet på sju procent är negativt.

Det finns plats för 57 anställda i Samhall i Härjedalen, fyra-fem av dem övergår till ett annat jobb varje år. Men 20 personer står i kö för ett jobb på Samhall och i brist på det blir de ofta långtidsarbetslösa.

Ett annat skäl till att det blivit svårare att placera funktionshindrade är att Samhall sålt sin verkstad i Sveg. Där gjordes monteringsarbeten och verkstaden var lönsam.

Nu finns bara bemanningsarbete och det behövs fler varianter, tycker Maj-Britt Halvarsson. En del skulle behöva en anställning hos Samhall på lång sikt.

Ett annat problem för dem som anställs i Samhall är kravet på lönsamhet, sedan några år krävs en avkastning på sju procent och då krävs ett tempo som funktionshindrade kan ha svårt att hålla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".