Länet/landet

Svårt för unga att få sommarjobb

Den utdragna lågkonjunkturen slår hårt mot arbetsmarknaden. I Jämtlands län är det precis som i övriga delar av landet nu extra svårt för ungdomar att få tag på sommarjobb och kortare extrajobb.

- Jag har inte fått nåt sommarjobb än, men jag skulle gärna jobba på café till exempel eller egentligen kan jag jobba med vad som helst bara det ger pengar. Det är ju jättemånga som söker, och även om dom på Arbetsförmedlingen säger att det finns jobb, så är det så sjukt många som söker så man vet inte om man får jobb på flera år, säger Melissa Eriksson.

Utvecklingen på den jämtländska arbetsmarknaden fortsätter att vara svag. Antal nyanmälda lediga platser totalt i mars månad uppgick till 428 platser vilket är 193 färre jämfört med motsvarande tid för ett år sedan.

Största minskningen finns inom sektorerna tillverkning, offentlig förvaltning, utbildning/forskning, vård och omsorg. En marginell ökning av andel lediga platser finns inom handel. Totalt har antalet anmälda semestervikariat under årets första tre månader minskat med 138 platser från 220 platser 2008 till 82 platser 2009.

- Det märks att arbetsgivarna sparar in på personalkostnader, så det har blivit svårare att hitta till exempel sommarvikariat. Men det finns ändå jobb, Östersund ligger inte så illa till som många andra delar av landet, säger Tiina Tuomi, arbetsförmedlare som jobbar med ungdomar i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".