Bräcke/Ragunda

Fler vill samverka om räddningstjänsten

Räddningstjänsten i länet kan komma att samordnas ännu mer. Bräcke och Ragunda kommuner överväger att upplösa sitt nuvarande räddningstjänstsamarbete och i stället gå med i Norra Jämtlands räddningstjänstförbund.

Eftersom budgetramarna hållits oförändrade under flera år har det i praktiken inneburit neddragningar inom räddningstjänsten i Östjämtland. Det gör att man framöver väntas få svårt att klara nya regler och krav på beredskap för insatsledare och räddningschefer.

Det tänker man nu lösa genom att i stället köpa in ledningsresurserna från räddningstjänstförbundet i Norra Jämtland, som i dag består av Krokom, Strömsund och Östersunds kommuner. Vad medlemsskapet kommer att kosta finns i nuläget ingen exakt kalkyl för i tjänstemännens förslag.

Kommunfullmäktige i Bräcke och Ragunda ska nu först besluta om man ska söka medlemskap i Norra Jämtlands räddningsförbund. Om ansökan beviljas kommer Östra Jämtlands kommunalförbund, ÖJK att upplösas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".