Stockholm

Första fallet av nya influensan i Sverige

Sverige har fått sitt första bekräftade fall av svininfluensan, uppger Smittskyddsinstitutet på sin hemsida. Det rör sig om den kvinna i 50-årsåldern i Stockholmstrakten som med all sannolikhet troddes ha varit smittad.

Det bekräftade fallet är en kvinna i 50-årsåldern som blev sjuk efter en USA-resa. Hon var inte sjuk mer än cirka tre dagar, fick milda symptom och behövde aldrig sjukhusvård.

Smittskyddsinstitutet har länge arbetat med att fastställa vilken sorts influensa kvinnan har burit på, men hennes provsvar har varit svåranalyserat.

Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, påpekade häromdagen att det inte finns några sekundärfall - alltså inga tecken på att kvinnan har fört viruset vidare till andra.

- Sjukdomen har alltså inte kommit till Sverige, oavsett vad analyserna slutligen visar, sade Tegnell då.

Familjen har försetts med förebyggande medicin, men ingen har visat upp några symptom och kan därmed inte sprida smittan vidare.

- Om de får någon typ av symptom ska de uppsöka vård. De behöver inte hålla sig i karantän så länge de är friska, sade Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm, tidigare till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista