Oenighet om försäkringskassan

En ny utredning, gjord på uppdrag av familjeminister Berit Andnor, föreslår att verksamheten vid landets försäkringskassor ska förstatligas.
Christer Åkerlind (s) som är ordförande i försäkringskassans styrelse i länet är mycket kritisk till förslaget som han menar skulle få negativa konsekvenser. - Det innebär att beslut som fattas i länet i dag, till exempel om var försäkringskassorna ska finnas kommer att fattas i Stockholm, säger han. I dag administreras socialförsäkringarna i en tudelad organisation där de lokala försäkringskassorna i stort styr sin verksamhet själva. Det statliga Riksförsäkringsverket fungerar bara som tillsynsmyndighet och det är olyckligt menar utredarna eftersom verksamheten sköts så olika på de olika kassorna. Det begås fler fel hos försäkringskassorna än inom andra myndigheter har Justitieombudsmannen, JO, visat och det har också visat sig att kassorna tolkar lagar och regler mycket olika - vilket kan innebära ett hot mot rättssäkerheten. Den som förtidspensioneras på en ort kanske blir erbjuden rehabilitering på en annan. Men Christer Åkerlind tycker inte att det är ett tillräckligt argument för att avskaffa de lokala styrelserna. - Vi ska naturligtvis utveckla kvaliteten men jag tror inte att en centralisering av makten till Stockholm innebär några större vinster i rättssäkerhet, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".