Domstol i Sveg anklagas för mutbrott

I samband med en domstolsförhandling i Sveg lät sig domaren och ledamöterna i miljödomstolen bjudas på lunch av en av parterna i målet.
Gratislunchen har nu lett till att riksåklagaren startat en förundersökning om misstänkt mutbrott, eftersom energiföretaget Fortums bolagsjurist, som bjöd på lunchen, kan ha gjort sig skyldig till muta. Den aktuella lunchen åts i samband med ett mål mellan Fortum och fiskerättsägare till Svegsdammen. Fortum vann målet, som handlade om tillstånd att bygga större dammluckor vid kraftanläggningen i dammen. - När det gäller domstolspersonal och folk som sysslar med rättsfrågor är det, mycket generellt, blygsamma marginaler för att på något sätt bli anknutna till någon part i en rättstvist, säger Christer van der Kwast, överåklagare vid riksenheten mot korruption inom åklagarmyndigheten i Stockholm och den som håller i förundersökningen, till TT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".