ÖSTERSUNDS KOMMUN

Höjda avgifter då kommunen sparar

Nedläggning av biblioteken i Brunflo och Lugnvik och hårt bantade anslag till övrig kulturverksamhet. Höjda hyror för kommunens idrottshallar, dyrare liftkort och badbiljetter. Så ska kultur- och fritidsnämnden i Östersund spara in 3 miljoner i sin budget för nästa år.

Den kommunala svångremmen dras åt åtskilliga hål när kultur- och fritidssektorn ska bidra till det allmänna sparkravet i Östersund. Områdesbiblioteken i Brunflo och Lugnvik föreslås läggas ner från första januari respektive första juli nästa år. Bokbuss ska köra lite fler turer för att kompensera bland annat förskolorna i de här områdena.


Det blir också hård bantning av anslaget till allmän kulturverksamhet. Filmpool Jämtland och Estrad Norr blir utan riktade bidrag.

En särskild musikgrundkurs för de allra yngsta skolbarnen, inom ramen för kulturskolan, som är nytt för i år, kommer enligt förslaget att få minskat anslag. Sammantaget ska de bitarna spara närmare en halv miljon kronor.


Ytterligare en halv miljon ska sparas genom att dra ner på underhållet av lokaler och anläggningar.


Men man ska också öka intäkterna.


Allra mest - en halv miljon även det - ska man få in genom höjda hyror för kommunens idrottshallar, när de hyrs av och för vuxna kommuninvånare.


Det blir dyrare liftkort i kommunens slalombackar och dyrare att åka med ångaren Thomée.


Höjda biljettpriser vid Brunflobadet, liksom minskat öppethållande för allmänheten vid Litsbadet och att hålla Östbergsbadet helt stängt för allmänheten ingår också i förslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista