LÄNET

Fler väljer att konfirmera sig

Antalet konfirmander ökar i Härnösands stift, framför allt i Jämtlands län. Det visar ny statistik från Svenska kyrkan.

- Det är otroligt roligt att arbetet med att få fler att konfirmera sig ger resultat, säger Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent på Härnösands stift.

Anledningen till att fler konfirmerar sig antas vara att församlingarna satsat på att förbättra kvaliteten på konfirmandarbetet, bland annat genom att utbilda fler unga konfirmandledare.

- De unga konfirmandledarna är ett komplement till vuxna konfirmandledare i samtal kring livsfrågor. Om Svenska kyrkan ska vara trovärdig i sitt konfirmandarbete med tonåringar, så behöver vi just tonåringar till vår hjälp, säger Britt-Marie Frisell.

I Jämtlands län valde 870 ungdomar, eller över 54 procentenheter av de kyrkotillhöriga 15-åringarna att konfirmera sig förra året. Det är en ökning med nästan tre procentenheter jämfört med året innan.

I Västernorrlands län är ökningen mer blygsam, bara en halv procentenhet. Där konfirmerade under förra året 1 227 ungdomar, eller 44 procent av de 15-åringar som är medlem i Svenska kyrkan.

-I Västernorrland bor fler ungdomar i större orter och städer. Här har traditionerna luckrats upp tydligare och här är också utbudet kring en tonårings fritid mycket större, konstaterar Britt-Marie Frisell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista