HÄRJEDALEN

Fortfarande inget avtal om renbetet

Inte heller den här gången ser det ut som om det blir något avtal mellan samebyarna och dom privata markägarna i Härjedalen gällande renbetet.

Markägarnas förhandlare har träffats idag och diskuterat det svar samebyarna gett efter den förra förhandlingen i början av maj. Enligt markägarnas talesman Lennart Ohlsson försöker samebyarna bara förhala förhandlingarna - något som tillbakavisas av samebyarna.

- För min del är det väligt nära ett slut i förhandlingarna. Jag tänker inte sitta i någon ytterligare förhandlingsgrupp och inte nå fram till någonting, säger Lennart Ohlsson.

Handölsdalens och Mittådalens samebyar säger att de är beredda att fortsätta förhandla, men enligt Lennart Blindh, ordförande i Handölsdalen, är det tveksamt om man kan komma överens om ett arrendeavtal ska omfatta alla markägare.

Samebyarna vill att avtalet ska gälla bara de marker där det finns domstolarna slagit fast att det inte finns någon sedvanerätt. Markägarnas förhandlare vill att samtliga markägare ska erbjudas ett avtal.

Det finns ett bud om ett arrende på 5 kr per hektar och år och det skulle kunna bli totalt 1,5 milj kronor. På söndag har markägarföreningen i Härjedalen årsmöte och då säger markägarna slutligen vad de tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista