Östersund

Skolköksnedläggning läggs på is

Den stora nedläggingen av 37 skolkök i Östersunds kommun blir inte av - i varje fall inte nu. Det står klart sen socialdemokraterna sent på måndagkvällen bestämde sig för att INTE säga ja till den omstridda skolmatsutredningen som föreslår att all skolmat i hela kommunen ska lagas i nio centralkök.

Socialdemokraterna vill istället undersöka nya alternativ - och eftersom flera andra partier också har föreslagit det, så pekar allt på att det blir ett omtag i skolmatsfrågan.

Skolmaten i Östersund skule bli bättre- det var uppdraget till måltidsutredningen, som sedan alltså kom fram till att maten skulle få högre kvalitet om den lagades i nio storkök istället för i de 46 som nu finns ute på skolorna. Det väckte reaktioner. Föräldrar och skolpersonal protesterade.

Nu verkar det alltså som även om de inte backar så stannar i varje fall Östersunds politiker upp. Centerpartiet har gått emot utredningen och talat om nio monsterkök. De andra partierna i den borgerliga alliansen lutar också åt att göra ett omtänk och se om det finns andra alternativ, till exempel att samordna skolmaten och maten till de äldre, och om kanske lokala företagare kan ta över en del kök.

Vänstern och miljöpartiet har inte tagit ställning än, men miljöpartitet har också varit inne på det där med lokala småföretag. Så när socialdemokraterna på måndagkvällen till slut bestämde sig, efter ett förlängt möte med livliga diskussioner, då ser det alltså ut som om saken är klar. När kommunfullmäktige ska klubba beslutet om skolmaten den 18 juni blir det inte de nio storköken, utan istället en ny utredning med uppdraget att tänka om.

I programmet Lyssna i Sveriges Radio Jämtland, tisdag eftermiddag, hör du ett förslag från föräldrar i Lit om hur skolmaten kan bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista