Solberg

Vargskytt friad i Hovrätten

Den jägare i Västernorrland som åtalats för grovt jaktbrott sedan han skjutit ihjäl en varg i samband med älgjakt frias även i hovrätten. Rätten anser att han hade rätt att skjuta vargen som angrep hans hund.

Det var under älgjakten i september 2007 som mannens jakthund stötte på en varg i trakterna av Storberget och Kalvbäcken utanför Solberg i Örnsköldsviks kommun. Jägaren har berättat att han hörde ett djävulskt vrål inne i buskaget vid sidan av skogsbilvägen. Efter en stund kom hunden rusande rakt emot honom och i bakhasorna på den stormade en stor varg fram.

Åklagaren poängterade i rättegången att vargen är fridlyst och att jägaren inte skjutit något skrämselskott innan han sköt ihjäl vargen. Jägaren hävdade att allt gick så snabbt att han inte hann skjuta ett varningsskott, men att han ropat till innan han sköt mot vargen.

Jägaren hävdade att han sköt för att rädda sin hund samt för att freda sig själv mot vargen som kom rusande rakt mot honom. Hovrätten för nedre Norrland konstaterar i sin dom att jägaren vidtagit de åtgärder som krävdes för att skrämma vargen och att det inte fanns något tvivel om att vargen hade för avsikt att angripa och döda jakthunden. Rätten anser därför att ägaren hade rätt att skjuta vargen och ogillar åtalet. Hovrätten fastställde den friande dom som Ångermanlands tingsrätt tidigare avkunnat.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista