Kälarne

Nytt avtal för försöksstation

Det är nu klart vilka som ska ta över Fiskeriverkets försöksstation i Kälarne. Därmed är jobben för de sju anställda tryggade, åtminstone fyra år framåt.

De nya ägarna är Vattenbrukarna i norr ekonomiska förening som tar över 40 procent. De vill odla röding i kraftverkssjöar i Norrlands inland. Det beräknas finnas en god marknad för sån fisk och det skulle kunna innebära många nya arbetstillfällen. SLU- lantbruksuniverstitet tar över 20 procent och ska vara med att forska för att utveckla den allra bästa fisken för odling. Landstinget ska genom JILU, jämtlands institut för landsbygdsutveckling genomföra utbildningar i Kälarne och Bräcke kommun ska äga 20 procent för att garantera ett högt kommunalt intresse. De närmaste fyra åren ska Fiskeriverket stödja de nya ägarna genom att täcka den beräknade förlusten. Sen ska stationen bära sig själv, helst med lönsamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista