Jämtland

Fritt fram för privata hälsocentraler

Hälsocentraler riskerar att slås ut och andra kan öppna när ”Hälsoval Jämtlands län” införs till årsskiftet. Det blir då fri etableringsrätt för alla som vill öppna en hälsocentral i privat regi under förutsättning att de är godkända för att bedriva vård.

Den 25 februari i år fattade riksdagen beslut om att vårdvalssystem ska införas i hela landet 2010. I Jämtlands läns landsting kallas systemet Hälsoval Jämtlands län.

Syftet med vårdvalssystemet är att öka patienternas valfrihet och underlätta för nya vårdgivare att etablera sig i primärvården med offentlig ersättning.

– I och med fri konkurrens får vi också räkna med att vissa hälsocentraler kan konkurreras ut och stänga, säger Anders Wennerberg som är projektansvarig för Hälsoval Jämtlands län.

– Pengapåsen man konkurrerar om är fortfarande lika stor men det kan betyda att den måste delas på flera hälsocentraler och då finns risken att vissa kan konkurreras ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista