Länet

Svårt få totalbild av EU-stöden

Det är svårt att se vad de EU-pengar som gått till länet egentligen lett till. Dessutom finns det ingen övergripande bild av hur mycket pengar det handlar om, totalt.

På Europa Direkt-kontoret i Östersund är man kritisk till att det inte finns någon myndighet som håller ordning på siffrorna. De får ofta frågan från medborgare men har inget svar att ge.

Bengt Åke Stömqvist var ansvarig för Mål 1-programmen mellan 2000-2006 och menar att långsiktiga uppföljningar är svåra att göra.

- Det är svårt att isolera effekten av EU-stöden från allt annat som händer i samhället, säger han till SR Jämtland.

Enligt vissa uppgifter ska just Jämtlands län vara det län som får tillbaka mest i pengar per innevånare från EU och många som SR Jämtland pratat med är övertygade om EU-inträdet betytt mycket.

Men i vilken utsträckning projekten lett till något i förlängningen är svårt att se. Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum i Östersund, är en satsning som fått stöd från EU i många former under lång tid, det har lett till projekt för nära 36 miljoner kronor. Ingwar Åhrén är verksamhetschef.

- Det har gett en verksamhet där det jobbar 13 personer. Om man ser det regionalekonomiskt har det nog varit värt det. Nationalekonomiskt däremot, skulle man kanske komma till en annan slutsats, säger Ingwar Åhrén till SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista