Östersund

Ovanligt lugnt studentfirande

Studentfirandet i Östersund gick i år lugnare till än vanligt. Röda korsets första hjälpengrupp undsatte på fredagskvällen ett 50-tal ungdomar och det är ungefär hälften mot vad det brukar vara.

– Det var inga allvarliga fall och ingen ambulans behövde tillkallas, säger Röda korsets uppdragsledare Jessica Eriksson till Radio Jämtland. Några orsaker till det lugna firandet var det dåliga vädret samt att många vuxna var ute på stan, enligt Jessica Eriksson.

När det är fint väder är det till exempel vanligt med skärskador på fötterna eftersom många tjejer går i öppna skor och det ligger mycket glas på marken. I år hade de flesta rejäla skor på sig för att inte frysa om fötterna och det innebar även att färre skar sig i fötterna. Och även om firandet gick lugnare till än tidigare år fyller Röda korset en viktig funktion, enligt Jessica Eriksson.
– Vi utgör ett extra vakande öga som är till hjälp för både polisen och fältarbetarna, säger hon. 

I fredags hade Röda korset 16 hjälparbetare ute på stan. Totalt med bland andra polisen, kyrkan, fältarbetare och nattvandrare var ett 70-tal organiserade vuxna ute på studentkvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".