Dödsolycka vid svenska Kosovo-bataljonen

En allvarlig olycka inträffade strax före klockan elva på lördagförmiddagen på den svenska militärförläggningen i Pristina i Kosovo.
En soldat avled omedelbart och en soldat skadades när en sprängladdning av misstag detonerade inne på den svenska huvudcampen Camp Victoria, i byn Ajvalija utanför Pristina. - Vi vet ännu inget mer om omständigheterna vid olyckan, säger Karin Lorentzson, informationsansvarig på försvarsmakten, till Radio Jämtland. 27-årige Martin Wahlberg från Tranås avled omedelbart vid olyckan. Den skadade och den döde tillhör en ammunitions- och minröjningsenhet vid Camp Victoria. Den skadade fördes till det amerikanska militärsjukhuset Bondsteel i området. Tillståndet för den svårt skadade svensken uppges vara stabilt. Han omhändertogs snabbt av bataljonens egen sjukvårdspersonal och flögs sedan med helikopter till militärsjukhuset. - Vi har nu fått veta att han klarat sig utan allvarligare fysiska skador och redan fått återvända till den svenska campen, säger Karin Lorentzson till Radio Jämtland. Den skadade soldaten uppges ha fått lättare splitterskador i huvudet och höften och lider av akut hörselskada på grund av spruckna trumhinnor. Militärpolis utreder nu olyckan. En krisgrupp har satts igång för att ta om hand om personalen på plats. Dödsfall och skador har varit relativt ovanligt vid den svenska bataljonen i Kosovo. I somras dog oförklarligt en soldat i sömnen på Camp Victoria. För cirka ett år sedan skottskadades en svensk Kfor-soldat och hösten 2001 avled en soldat under ett styrketräningspass. Styrkan i Kosovo som funnits på plats sedan vintern 1999 är den största i den svenska utlandsstyrkan med runt 800 svenska män och kvinnor som tjänstgör i området.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".