Svårt att komma in i vallokalerna

- Om någon på grund av rörelsehinder inte kan ta sig in i sin vallokal i dag, så kan valförättaren komma ut med både urna och röstlängd.
Det förklarar Jan-Erik Tedemar som är ordförande i valnämnden i Östersund efter att flera rörelsehindrade personer i Östersund i går hört av sig till bland annat valstugorna med funderingar hur de ska kunna ta sig in i vallokalerna de hänvisats till. Det gällde bland annat svårigheter för personer med rullator att komma in i vallokalen på Wargentinskolan. Enligt lagen ska alla som vill rösta också kunna göra det. Hur ska man då göra om man trots allt inte själv kan ta sig in i vallokalen? - På valdagen är det ju hela tiden folk i rörelse till och från vallokalen så då kan man be någon att gå in och hämta någon valförrättare, säger Jan-Erik Tedemar till Radio Jämtland. Efter Radio Jämtlands rapportering har Christer Rolandsson hört av sig. Han jobbar som tekniker vid Wargentinskolan och har låst upp skolan för dagens val. - Det finns en handikappingång på baksidan av Wargentinskolan, med handikappramp och även knappar för att öppna porten, påpekar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".