Ny lag för vittnesskydd utreds

Vittnen, brottsoffer och andra bevispersoner som riskerar att utsättas för allvarligt hot, våld eller trakasserier ska få utökat skydd.
Rikspolisstyrelsens (RPS) chef Sten Heckscher har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur ett nytt skyddsprogram ska se ut. I uppdraget ingår bland annat att utreda en ny lag till skydd för denna krets av personer som drabbas i samband med förundersökning och rättegång. - Av lagen ska det tydligt framgå när man har rätt till skydd och beslut som fattas ska kunna överklagas, säger Charlotte von Essen som är rättssakkunnig på justitiedepartementet. Utredaren ska vidare överväga om en särskild ersättning ska kunna utgå till hotade personer som ingår i skyddsprogrammet. - Den som lever gömd har till exempel svårt att ha en arbetsinkomst, säger Charlotte von Essen. RPS har tidigare lämnat ett förslag till regeringen om ett nationellt handlingsprogram till skydd för dem som hotas av allvarliga repressalier vid brottsutredningar och rättsprocesser som handlar om grov eller organiserad brottslighet. - Nu vill vi undersöka om personkretsen ska utvidgas. Ett vittne kan drabbas av väldigt allvarliga hot trots att brottet inte är grovt eller organiserat, fortsätter von Essen. Sten Heckscher ska vidare utreda om även personer som lever under hot utan att vara vittnen eller målsäganden ska kunna omfattas av skyddsprogrammet. Senast den 1 september 2003 vill regeringen ha förslaget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista