Tågkatastrof nära på Mittlinjen

Två persontåg var i dag ytterst nära att kollidera utanför Ånge på Mittlinjen mellan Sundsvall och Östersund. Det var ett rådigt ingripande av en tågklarerare som avvärjde den hotande katastrofen.
Två persontåg var i dag ytterst nära att kollidera utanför Ånge på Mittlinjen mellan Sundsvall och Östersund. Det var ett rådigt ingripande av en tågklarerare som avvärjde den hotande katastrofen. - Ett av tågen hade passerat förbi två gröna signaler, men tågföraren observerade inte att en tredje signal som han passerade vid Ånge visade rött utan han körde vidare. I motsatt riktning kom ett annat tåg, säger Tågkompaniets trafikchef Sven Malmberg. När tågklareraren upptäckte att det tåg som var på väg västerut mot Östersund inte stannat trots stoppsignalen slog han på stoppsignalerna och bröt strömmen på banan. - Det var ett mycket rådigt ingripande. De båda tågen var bara 150 meter från varandra när de fick stopp, säger Sven Malmberg. Olycksintermezzot kommer att utredas av Tågkompaniet och Banverkets samt av Järnvägsinspektionen. - Det hade kunnat sluta mycket illa. Båda lokförarna har tagits ur trafik enligt gällande bestämmelser. Det blev även störningar för tågtrafiken eftersom tågen inte får flyttas förrän utredare undersökt det inträffade, säger Sven Malmberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".