Striderna om kraftverket fortsätter

Kraftverket har byggts på fel plats, det har kallats svartbygge och företaget bakom har gått i konkurs. I dag är ärendet om Ljungå kraftverk i Bräcke återigen uppe i miljödomstolen.
Kraftverksbolaget vill bygga klart kraftverket på den plats där det står, medan länsstyrelsen menar att det kommer att vara mycket negativt för miljön. I dag tisdag och även i morgon onsdag kommer det att hållas förhandlingar om Ljungå kraftverkets framtid i bygdegården i Ljungå. I Ljungån i Ljungå i Bräcke kommun står ett kraftverk som är till mer än tre fjärdedelar färdigbyggt, men det står på fel plats jämfört med vad tillståndet säger. Kraftverket är byggt ungefär 50 meter från den plats som det har tillstånd att stå på. Och det är inte det enda som har gått fel. För åtta år sedan fick Ljungåfors Kraft tillstånd att bygga, men bygget stoppades ett år senare av länsstyrelsen som då införde ett tillfälligt naturreservat i området. För två år sedan upphävdes det förbudet och bygget fortsatte för att sedan stoppas igen ett år senare - eftersom det byggts på fel plats. I mars i år gick Ljungåfors Kraft i konkurs. Företrädarna för kraftverksbolaget menar att det enda som är praktiskt genomförbart är att bygga klart kraftverket på den plats där det står, det vill säga ett 50-tal meter från platsen som man hade tillstånd att bygga på och det ansöker man nu om tillstånd för. Men Länststyrelsen tycker fortfarande inte att kraftverket ska få byggas. De menar att det kommer att skada smådjuren som lever på botten av Ljungån och göra så att fisken inte får någonstans att leka och dessutom tycker länsstyrelsen att bygget av kraftverket strider mot Bräcke kommuns plan för naturvård och friluftsliv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".