Rossön

Plantsättning stärker kassan och karaktären

I Jämtlands och Västernorrlands län sätts det skogsplant på en yta stor som 60 000 fotbollsplaner varje år. Plantsättning är inte längre ett lika vanligt sommarjobb som det en gång var för sommarlovslediga ungdomar men de som får chansen är ofta nöjda med förtjänst och erfarenheter.

Många får obehagliga associationer när man börjar prata om det hårda jobbet att sätta plant. Men det finns saker som får en att stå ut med slitet, tycker i alla fall Elias Persson, 17 år:

- Det är slitsamt men bra pengar när man får löningen, säger han och berättar att plantsättarlönen i första hand ska gå till att köpa bil.

Skogsvårdsetntreprenören Anders Bryntesson är stolt över ungdomarna som är hans anställda och medarbetare ute på hyggena. Han jämför den fostrande effekten av plantsättárjobbet med strapatserna många ungdomar tidigare fick uppleva i lumpen, men som idag bara ytterst få får pröva på.

- Man kivas lite grann men det blir en otrolig sammanhållning och man tar i tillsammans och jobbar stenhårt, säger Anders Bryntesson till SR Jämtland.