åre/östersund

Jerand tror på beredskapspoliser

Just nu rekryterar länspolisen för att snabbutbilda folk till beredskapspoliser. Vid Natomötet i Åre 2005 ville länspolismästaren Stephen Jerand kalla in sådana beredskapspoliser.

Just nu rekryterar länspolisen 20 personer för att snabbutbilda dem till beredskapspoliser. Vid Natomötet i Åre 2005 ville länspolismästaren Stephen Jerand kalla in sådana beredskapspoliser.

- När det blev klart att Condoleeza Rice, USA:s utrikesminister, inte skulle komma sjönk hotbilden och vi drog ner på en del planerade insatser. Däribland beredskapspolisen, säger han.

Då var det regeringen som beslutade om sådana insatser, nu är det Rikspolisstyrelsen. Det tillsammans med förändrad inriktning gör att Stephen Jerand räknar med att beredskapspoliser kommer att sättas in oftare, exempelvis vid internationella konferenser och evenemang.

Polisfacket är starkt kritiskt till den nya inriktningen, att femveckor-utbildade personer i polisuniform och med automatvapen ska ta över en del av den ordinarie polisens arbetsuppgifter, visserligen under ledning av en yrkespolis.

Beredskapspolisen får inte sättas in där man kan vänta sig våld. Å andra sidan kan en bevakningsuppgift övergå i något annat och eventuella vapen komma till användning.

- Organisationen har egentligen bara prövats under stormen Gudrun som var en räddningsinsats. Innan vi har ett skarpt läge är det svårt att sia om hur en situation ska kunna urarta, säger Stephen Jerand.

Och han har förståelse för den fackliga kritiken.

- Ja absolut. Så fort man funderar på att flytta över polisiär verksamhet i en annan organisation ska man tänka till väldigt mycket. Att de tar upp det här och skapar debatt tycker jag är bra, säger Stephen Jerand.