Östersund/Länet

Fem miljarder försvann ur Skrindan

Fastighetskoncernen Skrindan, som tidigare ägdes av Maths O Sundqvist redovisar en förlust på 728 miljoner kronor förra året.

Förra året var en katastrof. Det egna kapital på 4,7 miljarder kronor 2007 landade på - 44 miljoner kronor för 2008. Verksamheten spretade, bolaget tog för stora risker och satsade på onödiga och extravaganta investeringar. När börsen och fastighetsmarknaden rasade - då höll det inte längre. Företaget ägnade sig också åt extravaganta och dyra renoveringar av ett hus på Östermalm i Stockholm och en egendom i Härjedalen avsedd för jakt. De har stoppats nu.

Det skriver de nya ägarna för den jämtländska finans- och fastighetskoncernen Skrindan i det bokslut som offentliggjordes på onsdagen.

Nu ska det som kallas nya Skrindan renodla verksamheten. Man har ett avtal med bankerna, så att de håller sig lugna i fem år. Man har också sålt aktier för drygt 700 miljoner. Därmed finns det nu pengar i kassan så att man kan betala räntor och amorteringar och sköta underhållet på sina fastigheter.

Arne Bergren försäkrade under onsdagen att de inte bara tänker hösta in hyrorna i Norrviddens och Fabös kåkar - man ska vara en seriös fastighetskoncern i Norrland. Och de är intresserade av att bygga på Stadsdel Norr, om man kan komma överens med den andre storägaren av området, PEAB .

Det finns en uppgörelse med Maths O Sundqvist som kan ta hand om en del fastigheter i Skrindan. Men exakt hur den ser ut är inte klart ännu.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se
063-16 06 41